Over dit blog

Dit blog, als het de titel verdient, bevat beproefde recepten (van klassiekers uit eigen ervaring of beoordelingen van recepten van elders of uit kookboeken – zie de tags in de tagcloud). Verder staan er wat tips voor stedentrips in die ik wel had willen weten voor ik erheen ging, dus misschien heb jij er ook wel wat in. En om het gehel af te maken nog wat handigheidjes die het dagelijks leven aangenamer maken!

3 reacties op “Over dit blog

 1. Hoi Susan,

  ik lees dat je ook stamppotten kunt garen in de hooikist.
  Nu kom ik op een andere site tegen dat je aardappels en groenten niet in een hooikist moet garen vanwege het verlies van voedingswaarde. Wat is wijs?
  Groetjes,

  Gerard

  • Hai Gerard,

   Daar vraag je me zoiets. Ik ben geen professional waar het voeding betreft, laat ik dat voorop stellen 🙂
   De voedingswaarde van een maaltijd valt of staat niet alleen met de kooktijd maar bijv. ook met de grootte waarin je de groenten hebt gesneden. Wat betreft kookduur en -temperatuur is het met name vitamine c dat beinvloedt wordt. Een flink aantal andere stoffen blijven stabieler. Nuchter bekeken is het ook geen ramp als je eens wat minder vitamine c in je avondmaaltijd hebt zitten. Zou je met een stamppot zuurkool het merendeel van je vitamine c verliezen en je daar wat bezwaard onder voelen, dan is dat met een sinaasappel weer in orde. We moeten dat verlies van voedingswaarden in ieder geval geenszins groter opblazen dan dat reëel is: gesteld dat je niet iedere dag het eten ellenlang in de hooikist bereidt en er een gevarieerd (dus voor een Nederlander normaal) eetpatroon op nahoudt zijn de nadelige effecten van hooikistbereiding op voedingswaarde te verwaarlozen. Ik trek voor het grote plaatje de lijn wat betreft voeding vaak door naar het effect op ontwikkeling van welvaartsziekten omdat letten op wat en hoe je eet daar nou eenmaal vaak op gericht is. En stamppot uit de hooikist zal daar het verschil niet in maken. Dus geniet naar hartelust van met gemak bereide stamppot dit seizoen!

   Hartelijke groet,
   Susan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *