Thaise currypasta zónder pepers – het kan!

Ik had zin in curry. Thaise curry, dank u. Maar geef maar eens chilipepers aan je kinderen, hè? Da’s ook weer zo wat. Is het mogelijk, een curry zonder (rode) pepers? Curry eten zonder brandblusser? JA! Virgil Evetts slaat de spijker op zijn kop: pepers geven niet alleen de pit aan een curry maar ook kleur en smaak. Dus wil je de hitte niet maar wel kleur en smaak, ga dan voor het andere familielid, de paprika! Virgil heeft iedere kleur curry gemaakt en de resultaten bevallen hem allen even goed. (Gele curry kun je extra kleuren met kurkuma.)

The wonderful, multilayered flavours are unclouded by usual incendiary discomfort and it is, I think a better dish for it. Purists would no doubt disagree, but I’ve never had much time for them anyway.

Ingrediënten:
– 1 middelgrote rode ui
– 5 teentjes knoflook
– 5 kaffir limoenblaadjes
– 1 grote paprika (groen/rood/geel)
– een stuk galangal van 5 cm
– 1/2 tl trassi
– 1/2 tl korianderzaad
– 1/2 tl komijnzaad
– 1/2 tl gemalen nootmuskaat (jawel!)
– stuk wortel ter grootte van een vinger (ter vervanging van korianderwortel)
– 2 stengels citroengras
– flinke snuf zout

Bereidingswijze:
Als je keukenmachine het niet goed fijn zal malen, vijzel dan het koriander- en komijnzaad van tevoren fijn. Doe dan alle ingrediënten in de keukenmachine en maal het fijn tot een smeuïge pasta. Klaar! Direct gebruiken en de rest in porties invriezen zodat je de volgende keer binnen no-time een curry op tafel zet. Als je het invriest zal de pasta wel ietsje verkleuren.

En wat vonden we ervan?
Ik heb de currypasta aangebakken met sjalotten, rode ui, minimais, paprika en courgette, er een pak kokosmelk bij gedaan en daar kipfilet in laten gaar sudderen. Het was klaar voordat ik met mijn ogen kon knipperen. Dus dat is al een dikke pré, zeker als je op een doordeweekse avond uit je werk komt. En dan de smaak! Jawel! Dit is een curry! Wat verrassend, zonder de hitte. Ook de rest van de disgenoten kan het waarderen.

Bron: foodlovers.co.nz
NB: het heeft er alle schijn van dat Virgil twee weken voordat ik dit recept vond is overleden aan kanker. Dus eer Virgil eens door zijn heerlijke currypasta te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *