Griekse yoghurttaart met limoen, mango en granola

Ja, je leest het goed. Ik was op zoek naar een frisse taart en dat leek mij wel lekker met yoghurt, maar bij de meeste yoghurttaarten moet er dan nog een plens slagroom in. Daar had ik dan weer géén zin in. Zalige compromis: Griekse yoghurt, en dan een klein beetje slagroom waar ik van af wilde. De bodem wilde ik niet bakken omdat de oven al bezet was dus ik zocht mijn heil in dadels en wat er nog in de keukenlade lag. De limoen lag me ook al te lang op de fruitschaal aan te staren, dus die kon er ook wel doorheen (als je dan toch fris wilt..). Kortom, een recept dat met je meedenkt!

Ingrediënten:
Bodem:
– 170 g medjooldadels
– 80 g granola
– 20 g havermoutvlokken
– 75 digestivebiscuits

Vulling:
– 100 g slagroom
– 800 g yoghurt, Griekse stijl (grote pot bij Duitse supermarkt, en ik noem het gewoon Griekse yoghurt)
– 200 g magere yoghurt
– 8 blaadjes gelatine
– 4 zakjes vanillesuiker
– rasp en sap van 1 limoen

Toplaagje:
– vruchtvlees van een halve mango
– 1,5 blaadje gelatine

Bereidingswijze:
Week de gelatine in ruim koud water. Blitz de dadels met een klein scheutje water in een foodprocessor tot een smeuïge pasta. Meng het met de granola, havermout en verkruimelde biscuits. Dat laatste kun je ook weglaten maar zoals gezegd, ik wilde er vanaf en zag mijn kans schoon. Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 20 cm) met bakpapier en druk daar het mengsel stevig in aan.

Klop de slagroom lobbig en meng de rasp en het sap van de limoen door de Griekse yoghurt. Verwarm de magere yoghurt in een steelpannetje en los daar, eenmaal warm geworden (dus zeker niet laten koken!) de gelatine in op. Houd wel 1,5 blaadje over voor de topping. Ik heb een beetje een haat-liefde-verhouding met gelatineoplossingen door koude producten werken, ik houd daar altijd klodders gelatine aan over, en dat is echt ENORM onaantrekkelijk in een taart. Sinds ik gelatine oplos in een ruime hoeveelheid yoghurt/sap/etc. dat ik eerst even verwarm, heb ik nooit geklier meer gehad! Zodoende: meng de gelatineyoghurt in een straal al kloppend door de Griekse yoghurt, en meng daar nog 4 zakjes vanillesuiker doorheen. Giet het yoghurtmengsel bovenop de bodem en plaats het geheel een uur of 3-4 in de koelkast. Pureer het vruchtvlees van de mango en druk het door een zeef. Verwarm dit en los er de gelatine in op. Laat dit ietsje afkoelen en giet dit dan over de taart (die van mij stond toen al een half uur in de koelkast), er voor zorgend dat je het gelijkmatig over de bovenkant verdeelt. Verder laten afkoelen en opstijven, en voila, uw Griekse yoghurt-limoen-mango-granola-taart is ready to serve!

En wat vonden we ervan?
Voor zo’n uit-de-losse-pols recept vind ik hem goed gelukt! Ook de hoeveelheid gelatine is precies goed. Het is geen rubberbal, en het kleddert ook niet uit de springvorm. Verder is het precies zuur genoeg. Er vliegt een vleug citrus over je tong, die wordt bijgestaan door ietsje vanille, ietsje zoetigs van de mango.. tropisch, fris, geen baksteen maar ook geen lucht.. Ja, zo’n taartpunt vormt met veel liefde een goede gezel voor mijn thee of koffie.

Nog wat tropischer? Meng dan een paar eetlepels kokosrasp door de ingrediënten van de bodem en voeg na het zeven van de mango passievrucht toe aan het toplaagje.
Nog wat magerder? Laat de slagroom en magere yoghurt weg en gebruik dan (half)volle yoghurt in plaats van de Griekse yoghurt.

2 reacties op “Griekse yoghurttaart met limoen, mango en granola

  1. 8 blaadjes gelatine, welk gewicht is dit dan want gelatineblaadjes hebben niet altijd hetzelfde gewicht , mijn blaadjes zijn 2 gram

  2. Mijn blaadjes gelatine zijn van dr. Oetker, 12 blaadjes van totaal 20 gram, dus het zou zo’n 1,7 gram per blaadje gelatine moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *