DIY kruidenrek (spice rack) a.k.a. “best DIY ever”

(Click here for the English version.)

Is je voorraad kruiden je keukenkastje ontgroeid? Zou je ook een kruidenrek willen maar is zo’n rekje waar maar 15 potjes in passen niet groot genoeg omdat je er minstens 50 hebt? Of heb je een mooi kruidenrek gevonden maar zijn je potjes te hoog om er in te passen? Dan is deze DIY met een besteklade (!) iets voor jou! Scroll direct naar beneden voor de foto of lees hieronder eerst hoe je het zelf kunt maken. Van uitpakken naar ophangen binnen een kwartier! Let op: omdat het om een lade gaat die je ophangt gebruik ik de termen hoogte en breedte door elkaar. Goed lezen en voila, je DIY kruidenrek hangt in 5 stappen!

Benodigdheden
– een besteklade, ik koos voor een van bamboe: licht en toch erg stevig
– haakjes om het aan op te hangen
– stukje ijzerdraad of een kettinkje

Werkwijze
1. Meet de hoogte van je kruidenpotjes
Ik heb met name potjes van één merk, namelijk van een bepaalde grootgrutter, maar die veranderde om onnavolgbare redenen het formaat van zijn kruidenpotjes. De oude potjes zijn wat hoger dan de nieuwe versies. Omdat ik vroeg of laat toch over moeten stappen op de nieuwe ben ik uitgegaan van die afmetingen: 8 cm hoog en 5 cm in doorsnee op hun breedste punt. Maar ik heb ook kleinere en grotere kruidenpotjes en flesjes die ik graag zou willen plaatsen (bijv. worcestersaus).

2. Oriënteer je op wat er te koop is en wat het kost
Zoek vervolgens op online webwinkels naar grote besteklades in het materiaal dat je zoekt. Varieer ook in zoektermen, zowel bestekla als besteklade of bestekbak. Het is de bedoeling dat je de besteklade ergens neerzet of op gaat hangen. Ik wilde graag iets in een natuurlijk materiaal en kwam uit op bamboe omdat – onbewerkt – de kleur mij aanstaat en het materiaal licht en stevig is.

3. Bereken hoe groot de besteklade moet zijn
Bereken vervolgens de binnenmaat van de lade. Zijn het bijvoorbeeld vijf vakken waar één vak haaks op de rest staat, zoals in onderstaande voorbeeld, en is de afmeting 35x25x5, dan weet je dat in het gedeelte van 25 cm die vier “staande” vakken van gelijke hoogte zijn: maximaal 25/4=6,25 cm. Maar er zitten natuurlijk ook schotjes tussen en daarvan weet je de afmeting niet. Oplossing:
– educated guess-werk: als je aanneemt dat de vakken 6 cm hoog zijn dan blijft er 1 cm over voor 5 tussenschotjes. Da’s 0,2 cm per schotje! Onwaarschijnlijk dus. Ieder vakje 5 cm dan..? Dan blijft er 25 cm-(4×5 cm)=5 cm over voor 5 wandjes, en dan mag ieder wandje dus nog eens 1 cm dik zijn. Dat lijkt al een stuk aannemelijker! Vaak kun je op de foto van het product wel zien dat de tussenschotjes ook weer niet zó dik zijn maar je hebt wel een veilige marge.
– zeker weten: de leverancier bellen en vragen of ze het voor je op willen meten. Dat heb ik dus maar gedaan omdat ik zeker wilde zijn van mijn zaak en de besteklade zo goed mogelijk af kon stemmen op wat ik nodig had. Als je kleine potjes hebt, en wat ruimte overhouden geen bezwaar vindt, dan kun je met giswerk ook uit de voeten.
—————
|                   | (5 cm)
—————
|    |    |    |    |
|    |    |    |    |    totale lengte 35 cm
|   4 vakken |
|    |    |    |    |  (30 cm)
5 tussenschotjes
—————–
In deze tekening van een besteklade (van ca. 23 euro) passen maar liefst 24 potjes en één flesje, mits je hem dus een kwartslag draait. Neem even aan dat zowel de 4 vakken als het vak bovenaan zo op het oog even groot lijken.

4. Is het genoeg voor de hoeveelheid potjes die je erin wilt plaatsen?
Dan bedenken hoeveel potjes er naast elkaar kunnen staan. In bovenstaand voorbeeld kwamen we dus voor het gemak uit op een ruime 5 cm hoogte per vak. Het vak dat er op het uiteinde haaks op staat ziet er op het oog even hoog uit. Daarmee blijft er van de totale lengte van 35 cm nog 30 cm over voor de “hoogte” van de andere vakken. Over een lengte van 30 cm passen er dus 30 cm/5 cm brede potjes=6 kruidenpotjes. En dat in vier vakken! Dan houd je ook nog een groot staand vak over om een flesje in te zetten! De diepte van de besteklade staat vaak ook wel vermeld zodat je weet of je potjes in de diepte passen. Als ze een paar mm uitsteken is dat ook geen ramp.

5. Ophangen en klaar
Dit alles voor een fractie van de kosten die een “officieel” kruidenrek zou kosten! Hang hem met haakjes (en draad) op.

Besteklade wordt kruidenrek

Ik kwam uit bij deze bamboe besteklade van 71x47x6 cm. Diep genoeg voor de meeste potjes, met 7 rijtjes voor kruidenpotjes en 4 hoge vakken voor flesjes of grotere bussen met kruiden. Zo past de worcestersaus er dus ook gewoon in. Beste DIY voor een kruidenrek ooit, toch?

Besteklade wordt kruidenrek

Is ‘ie bij jou gelukt? Heb je nog vragen? Laat het hier onder achter zodat je meer mensen kunt helpen hun DIY kruidenrek te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *