Vitatas – review

Na een tijd de groententas van Odin te hebben gehad, vonden we het wel welletjes om iedere keer de halve stad door te moeten rijden naar het afhaalpunt. Tegen de tijd dat je thuis kwam was een soms bij voorbaat al flink verlept bosje raapstelen dan echt totaal verlept. En om de week paksoi en bleekselderij gedurende het halve jaar was ook niet ons idee van uitdagender gaan koken. Dus zegden we hem op.

Maar dan moet je dus weer zelf gaan verzinnen wat je gaat eten…! Een luxeprobleem! Zeker, maar voordat je het door hebt sta je weer sperzieboontjes uit Kenia in een plastic zakje te laden en laat je je verleiden tot het kopen van aardbeien midden in de winter. Met de komst van een EkoPlaza op de route van werk naar huis werd het ons wat makkelijker gemaakt want ook daar zag ik regelmatig grote, gevulde papieren tassen in de winkel staan. Een abonnementje op de Vitatas dan eens proberen…? Omdat ik niet zoveel gebruikerservaringen vond over de kwaliteit van de Vitatas in vergelijking met Odin beschrijf ik het graag zelf. Lopen we tegen dezelfde kwesties aan als de tas van Odin? Hoe zit met het de kwaliteit en diversiteit? Kost-da? Drie verschillende tassen op een rijtje, de 2 persoons combi (groenten en fruit voor 2 personen), de 2 persoons (alleen groenten) en de Vitatas 2-persoons Holland (Nederlandse groenten en soms fruit).

2 persoons-combi. Voor 12 euro: Appel Dijkmans zoet, Appel Pinova, Bleekselderij, Kiwi, Kool rood, Mandarijn Clementine, Rode bieten ‘Chioggia’ (rood/wit), Venkel, Zoete Bataat.
2 persoons. Voor 7,50 euro: Bospeen, Kool wit, Pastinaken, Pompoen Butternut, Spruiten.
2-persoons Holland. Voor 7,50 euro: Aardperen, Gekookte biet (500 gr), Kool rood, Pompoen oranje, Schorseneren.

In zijn algemeen is de service bij de Vitatas prima! Dat zit hem er vooral in dat je niet alleen de inhoud van deze week kunt zien, maar tegelijkertijd ook de inhoud van volgende week al kunt zien. En nota bene tot een halve week van tevoren een tas kunt bestellen. Bij Odin, waar ik de tas op vrijdag ophaalde, kon je zaterdag al niet meer bestellen voor de erop volgende week. Ik belde de EkoPlaza vanochtend, vrijdag, en kan hem maandag al ophalen. Net als bij Odin zit je overigens niet vast aan één type tas: je kunt gerust switchen tussen de verschillende fruit- en groentencombinaties. Dat is fantastisch handig omdat je immers ook een week vooruit kunt kijken. Voorzie je al problemen met de pastinaken of de raapjes dan kun je kijken of een andere tas je beter uitkomt. En zo hoef je niet met tegenzin groenten op te maken of, belabberder, ze (bewust) verlept weg te gooien.

De kwaliteit van de groenten en het fruit is prima. Bij Odin vond ik dingen als sla altijd ellendig omdat, zeker als je later op de dag je tas ophaalt, je altijd zat opgescheept met het beroerdste kropje. Alles is mooi schoon, geen aangetaste plekken, stevig en niet verlept! De smaak voldoet ook aan de verwachtingen, met dien verstande dat een paar appels van pas wat smakelozer waren dan ik had gehoopt. Lastig is dan wel dat er geen stickertje op zit waarmee je de appels kunt identificeren. Zoals ik bij het aanschaffen van biologische producten wel vaker hoop dat je het er ook echt aan af komt proeven, gaat die vlieger in geval van de groenten niet op. Daarbij wil ik wel de kanttekening plaatsen dat ik denk dat het ook verband houdt met het seizoen: groenten uit de supermarkt waarbij je onmiskenbaar proeft dat ze waterig zijn (bijv. tomaten of paprika’s) zul je in de winter niet zo snel aantreffen in de tas. De herkomst van de groenten en het fruit vind ik bij de Vitatas echter een stuk minder transparant: werden de producten in de tas van Odin steevast vergezeld door een A4-tje met daarop de telers bij naam genoemd, net als het land van herkomst en bijv. onderscheid tussen toegepaste biologische of ook dynamische landbouw, bij de Vitatas is het gissen waar de ananas vandaan komt. En dat vind ik toch jammer.

(Edit april 2014: ook de Vitatas beschikt over een A4-tje met daarop recepten en het land of de teler van herkomst. Top dus!)

De kosten zijn in vergelijking met de tas van Odin natuurlijk afhankelijk van de inhoud. Bij Odin hadden we doorgaans de 1-persoonstas waarin groenten en fruit zat, genoeg voor pak ‘m beet 3-4 maaltijden en genoeg fruit voor 1 persoon om ca. 3-4 keer van te eten? Die Odin-tas kostte dan 8,75 euro. Leg je hem naast de combitas van Vitatas, dan is hij wel goedkoper. Maar daar staat tegenover dat er in de Vitatas meer zit: het is immers voor 2 personen bedoeld. Dus bijv. een heel netje mandarijnen, 4 kiwi’s en een stuk of wat appels en genoeg groenten voor ca. 5-6 maaltijden! De aardperen in de Holland tas zijn ook ruim genoeg voor twee maaltijden en bij de schorseneren heb ik zelfs een recept geweld aan moeten doen door er de dubbele hoeveelheid schorseneren in te verwerken om ze op te krijgen. Van de rode kool kunnen we zelfs wel drie keer eten! Dus voor iets meer dan 3 euro extra heb je flink meer waar voor je geld.

Dus concluderend ben ik voorlopig nog dik tevreden met de Vitatas en hoop ik ook een rondje zomergroenten (en vooral zomerfruit) mee te maken!

PS: de inhoud tussen Odin en de Vitatas verschillen niet heel gek veel, zo zag ik op een gegeven moment dat beiden pastinaken en stoofperen bevatten. Zit er toch meer eenheidsworst achter de schermen dan je zou denken, of is iedereen het gewoon héél erg eens over wat wanneer in het seizoen is..? Dat laatste geeft de burger moed!

4 reacties op “Vitatas – review

  1. Hai Cara. Ik heb gelijk de lading oud papier uit de laatste tas geschud en vond onder het karton inderdaad een brandschoon A4tje! De “missing link” is gevonden, dank voor je tip en je positieve bericht over de kwaliteit.

  2. Onderin het tasje onder het karton (om t schoon te houden) zit een a4tje met recepten, inhoud en herkomst van de tas.

  3. Bedankt voor de review. Ik ben het eens met de opmerkingen over Odin: weinig variatie en soms is de boel al verlept voordat je thuis bent aangekomen. Ik ga de Vitatas proberen. Het aanbod zag er in elk geval al goed uit. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *