Erwtenrisotto met citroen, munt en ricotta

Ik dacht: risotto. Lente. Risotto en asperges? Googlen. Risotto en asperges en doperwten. Van daar naar risotto met doperwten en munt! Dus geïnspireerd door een recept van het Londense Italiaanse restaurant the River Café: mijn variant op “fresh pea risotto”, oftewel risi e bisi, oftewel lekkere groene hap. Voor wie niet kan wachten tot het seizoen voor verse doperwtjes (of dat teveel werk vindt): het was ook erg smakelijk met diepvriesdoperwtjes. Voor 4 personen.

Ingrediënten:
– boter
– 1 ui, gesnipperd (of 3 lente-uitjes, gesneden)
– 350 gram risotto
– 1 liter hete groentenbouillon
– 450 gram diepvriesdoperwten
– ca. 10 blaadjes munt, gekneusd
– 2 teentje knoflook
– scheut vermout
– citroenrasp
– 100 gram ricotta
– parmezaanse kaas
– 8 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd
– peper en zout

Bereidingswijze
Kook de doperwten met de muntblaadjes en 1 teentje knoflook (geplet) 4-5 minuten. Bewaar 100 ml van het kookwater. (Let op: wacht nog even met de risotto. Het duurt wel even voordat het water met diepvriesdoperwtjes weer aan de kook is, en anders zit je straks met gare risotto terwijl je de erwten nog moet pureren!)

Smelt een klontje boter in de pan, of gebruik olijfolie, en fruit de ui en een uitgeperst teentje knoflook. Doe de risotto erbij en roer de rijst een paar keer goed door. Voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe. Als de bouillon is opgenomen door de rijst, voeg dan de helft van de doperwten toe. Pureer de overige erwten met de munt, knoflook en kookvocht en voeg de erwtenpuree toe aan de risotto. Roer er tot slot de basilicum, vermout en een ruime eetlepel ricotta doorheen. Breng tot slot op smaak met peper en zout.

Serveer de risotto met nog een beetje ricotta, citroenrasp en parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *