Stockholm in 4 dagen

Stockholm. Venetië van het Noorden, hoofdstad van Zweden, noem maar op. Wij waren er eind oktober op een 4-daagse trip. Onze aan- en afraders op een rijtje.

Stockholm

Als je landt op vliegveld Arlanda neem dan de trein naar het centrum. Voor ca. 50 euro per persoon heb je een retourtje met de Arlanda Airport Express. In 20 minuten sta je in het centrum. Nog een absolute aanrader voor transport is een fiets. Bij het Zweedse VVV (schuin tegenover het treinstation) kun je voor ca. 35 euro voor 2 personen een kaart aanschaffen waarmee je drie dagen lang onbeperkt de speciale fietsen uit de stalling kunt halen. Erg welkom na reeds één dag lopen 🙂

De Arlanda Express Treinstation Stockholm

Mocht je op zoek zijn naar nieuwe handschoenen, maar zelfs als je dat niet bent, breng dan vooral een bezoek aan handschoenenzaak Hestra, Norrlandsgatan 12. In dit zaakje zijn haast alle wanden bekleed met lades vol handschoenen. Voor ieder wat wils: dun, dik, leer, synthetisch, klassiek eenvoudig of bewerkt, in alle kleuren die je maar kunt bedenken.

Handschoenenzaak Hestra

Restaurant B.A.R. Hier heb je de mogelijkheid om allerlei vissoorten en schaaldieren te proeven. Bestel een menu of loop langs de vitrine om je hoofdgerecht aan te wijzen. Reserveren is een must want net als veel andere restaurants in Stockholm zit het ook hier in het weekend bomvol. Het publiek zijn hippe yuppen die rijkelijk champagne bestellen.

Het Vasamuseum. Gezonken in 1628, in 1961 weer uit het water herrezen en dit jaar vieren ze het jubileum van 50 jaar op het droge. Het dramatische verhaal rond die glorieuze oorlogsschip kent geen gelijke: het zonk al na 1300 meter! In de jaren ’60 is het weer uit de klei getrokken en het prachtige gerestaureerde resultaat kun je van dichtbij bekijken. Het museum biedt je een kijkje in het restauratieproces, stelt een deel van de inhoud van het schip ten toon (de zeilen, na 300 jaar in het water te hebben gelegen: de zeílen!), geeft sfeerimpressies en overlaadt je met heldere achtergrondinformatie. Erg indrukwekkend en absoluut waar voor je geld. Yar!

En tot slot: geen stedentrip zonder koffie te drinken. Drink je koffie bij Wayne’s Coffee. Ze serveren er een heerlijk grote bak leut in een joekel van een mok. Met zo’n caffe late zit je wel een half uur gebeiteld!

Grote mok koffie

Geïnspireerd? Zie ook Parijs in 4 dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *