Raymond Blanc’s chocolade mousse – review

Mijn zus liet mij vorige week zien hoe chefkok Raymond Blanc een kop en schotel van chocolade maakt, en het uiteindelijk met onder andere ijs en een laagje sabayon presenteert als een kopje cappucino. Fantastisch! En erg inspirerend. Zó erg, dat ik het er ook op ging wagen. Met matig succes natuurlijk, want het is een ambitieus project, maar het schoteltje was wel gelukt. Omdat ik geen zin had om ijs en sabayon te maken, wilde ik voor de ultieme overdosis chocola gaan: een chocolade schoteltje met chocolademousse. Om dan toch nog iets van Blanc succesvol te hebben geprobeerd, volgde ik zijn recept voor 4 personen.

chocolademousse.jpg

Ingrediënten:
– 180 g donkere chocola (liefst minstens 70% cacaobestanddelen), in stukjes
– 8 (biologische en/of scharrel) eiwitten
– 2 el suiker (hij adviseert hier zoetstof, ik heb biologische kristalsuiker genomen)

Bereidingswijze:
Laat de chocola au bain marie smelten. Klop de eiwitten en de suiker totdat het schuimig is (niet glanzend wit want dan zit er geen volume meer in!). Klop 1/3e van de eiwitten door de gesmolten chocola en spatel de rest van de eiwitten erdoor (niet mixen want dan mix je alle luchtige belletjes eruit en dan wordt de mousse erg vast). Giet de mousse in een glazen schaal of in aparte glaasjes en zet het 2 uur in de koelkast.

En wat vonden we ervan?
Fantastisch! Het is echt fool proof: je kunt het bijna niet verkeerd doen! Als je bittere chocolade gebruikt, dan wordt het geheel ook niet te zoet. Ik vond dat de hoeveelheid die in een espressoglaasje past precies genoeg is. Maar op het chocoladeschoteltje was het ook erg lekker. Het doet ook beslist niet onder voor de mousse uit de supermarkt. Nu heb je zelfs meer kijk op en controle over wat er in gaat aan ingrediënten. Een echte aanrader!

Bewaar de eidooiers en maak daar een fantastische broodpudding mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *