Review – witlof-aardappeltaart

Ik wilde onlangs de witlof eens anders klaarmaken dan in de vorm van een salade. Witlof is gekookt nou eenmaal ook erg lekker maar je moet het gewoon even goed verkopen. Niet in de vorm van de lekkere maar cliché witlof met ham en kaas, daarom dus eens wat compleet anders: een hartige witloftaart. Het originele recept is terug te vinden op ah.nl.

Ingrediënten:
– olijfolie
– ontdooide plakjes deeg voor hartige taart, genoeg om de ovenschaal mee te bekleden
– 500 g aardappels, geschild en in plakken (niet te dun!)
– 600 g witlof
– 1 ui, gesnipperd
– 3 eieren, losgeklopt
– 1 beker slagroom (250 ml)
– 1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g, plakjes)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de ovenschaal in en bekleed hem met het deeg. Kook de aardappelschijven voor en laat ze daarna uitlekken. Snijd de onderkant van de witlof af en haal voorzichtig de blaadjes van het stronkje af. Die binnenste paar blaadjes kun je laten voor wat het is, want het is nogal een gepeuter om die van elkaar af te krijgen.
Bak de ui even aan en doe er dan de witlofblaadjes bij om ze gedurende 8 minuten te bakken totdat ze er iets glaziger en bruiner uit zien.
Meng de eieren met de slagroom, peper en zout in een kom. Schep de witlof en de aardappelschijfjes er voorzichtig door, meng het geheel goed, en schep het dan in de ovenschaal. Bedek met geheel met de ontbijtspek. Bak de taart 35 minuten in het midden van de oven.

En wat vond ik ervan?
Lekker! Ik had nog nooit eerder gekookt met het hartige deeg maar het is zeker lekker. Het deeg kreeg aan de zijkanten van de schaal een prima textuur maar op de bodem werd het een beetje zompig. Daar zou ik de volgende keer dan nog iets op verzinnen. Ik zou dan ook de witlofblaadjes één keer doormidden snijden want nu waren het toch wel lange witlofslierten die er een beetje onappetijtelijk bij lagen. Verder smaakte de witlof verrassend zoetig, dankzij het bakken, en door de eieren en de slagroom was de schotel ook nog eens smeuïg en romig. Ik wilde het eigenlijk niet met de slagroom bereiden, maar ik vond dat het voor één keer wel moest kunnen. Misschien valt hiervoor crème fraîche te gebruiken? Slotsom: ik vond het echt lekker. Maar het is en blijft gekookte witlof, en daar moet je wel van houden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *