Review – salade met gerookte kip en aardappelpartjes recept Albert Heijn

Het is zomer, het is zowaar ook nog eens warm, en je wilt eens iets fris eten. Niek kwam onlangs aanzetten met het receptkaartje voor salade met gerookte kip, en we dachten: “Ach, waarom ook niet?” Gerookte kip is lekker, salade is lekker, en vooruit, we kopen voor deze ene keer een flesje met Caesar dressing. Als de salade bevalt, dan maak ik hem de volgende keer met biologische gerookte kip (als dat ergens te krijgen is tenminste), en een keertje daarna moet die Caesar dressing ook wel huisgemaakt kunnen worden. Ik heb het niet zo op voorverpakte aardappelproducten dus die heb ik in dit recept vervangen door aardappels uit de 3 kg zak. Die zijn ook nog eens ruim 1,80 euro per kg goedkoper dan de voorgesneden aardappelpartjes! Enfin, het originele recept is terug te vinden op ah.nl.

Ingrediënten:
1 zak aardappelpartjes (600 g, diepvries) niks daarvan: liever lekker simpele eer’pels, een stuk of 6-7, over de lengte in kwarten gesneden en 3 minuten voorgekookt. Daarbij dan ook nog nodig: olijfolie en cajunkruiden
– 1 zak ijsbergsla (200 g) Caesar of niet: ik heb gewoon een krop sla gepakt (0,59 cent voor een hele krop tegen 200 g ijsbergsla voor 0,99 cent. IJsbergsla is wel knapperiger.)
– 1 ui, in dunne halve ringen (hier heb ik een halve voor gebruikt, en let erop dat je ‘m echt heel dun snijdt want niemand wordt blij van een ferme hap rauwe ui, dat blijft nog lang in je mond hangen)
– 1 rode paprika, in smalle reepjes
– 1 avocado, in blokjes (neem geen ontzettend rijpe avocado, dat wordt een en al gesmeer met het vruchtvlees. Hoe je makkelijk de pit eruit krijgt, zie je hier.)
– 1 schaal gerookte kipfilet (ca. 160 g)
– 100 ml Caesar dressing (fles 350 ml) (hoeveel zei u? 100 ml? Dat kan wel wat minder, ja toch? Of liever zelf maken? Zie het recept onderaan.)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schep de voorgekookte aardappelparten met wat olijfolie en kruiden naar believen (in ons geval dus cajun) om in een ovenschaal en zet het geheel voor zo’n 20 minuten in de oven. Schep ze op de helft eens om en kijk gelijk even of ze een beetje gaar worden. Als ze té gaar worden, kun je nog op tijd ingrijpen 😉

Doe de paprika, ui, avocado, kipfilet en dressing in een schaal. Was de krop sla en slinger hem droog (hetzij in een slacentrifuge, hetzij in een theedoek die je met de punten bij elkaar dichtknoopt en rondslingert). Doe de sla in de kom, hussel eens wat voorzichtig, en klaar is je sla! Nu nog wachten totdat de aardappels klaar zijn, en hopla.

En wat vond ik ervan?
Ja, lekker! Ik had er al een stuk minder dressing overheen gedaan, gewoon een paar scheutjes, maar het had nog met minder toe gekund. Ook als je gehecht bent aan je stukje vlees bij het eten: samen eet je één kipfilet op, dus je eet, in mijn beleving, een stuk minder vlees dan normaal en da’s dus gunstig. En als je het dan ook nog eens verantwoord wil doen, hoef je voor één kipfiletje misschien niet een rib uit je lijf te betalen. Dat moet ik binnenkort dus nog even uitzoeken want deze salade komt heus nog eens op tafel. Hij is lekker makkelijk en lekker fris. Blijvertje!

Update januari 2014: omdat we dit niet iedere week eten blijven we eindeloos met de fles dressing zitten. Dus maak ik de dressing inmiddels liever zelf. Je begint met een mayonaise die je daarna verder aankleedt.

Ingrediënten:
…van mayonaise:
– 1 eidooier
– 1/2 tl dijonmosterd
– 1/2 tl witte wijnazijn
– 125 ml arachide-, zonnebloem- of olijfolie (je kunt het half om half doen: olijfolie geeft de mayonaise een iets bitter nasmaakje)
– 1 tl citroensap

… naar Caesar dressing:
– 1 teentjes knoflook
– 50 ml yoghurt
– 1-2 zoute ansjovisfilets of 2-3 tl Worcestershiresaus
– cayennepeper

Bereidingswijze:
Laat de eieren en de olie op kamertemperatuur komen. Maak dan eerst de mayonaise: doe de eidooier in een hoge mengbeker en voeg er de mosterd en azijn aan toe. Mix (hetzij met staafmixer of met garde) het geheel goed en schenk er dan al mixend langzaam de olie aan toe: aanvankelijk druppel voor druppel en later in een dun straaltje. Zou je het in één keer er ingooien dan krijg je het niet goed gemengd! Pers de knoflook uit en voeg dit samen met de yoghurt, ansjovis/Worcestershiresaus en een snufje cayennepeper toe aan de mayonaise. Mix het geheel goed. Breng tot slot op smaak met peper, zout, en wat het volgens jou dan ook nog maar mist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *