Over brood bakken

Het is de een-na laatste dag van mijn vrije tijd, en ik heb besloten op de valreep nog een brood te bakken. Een mooie vrijetijds klus, dus dat komt goed uit.

In 2006 ging NY Times verslaggever Mark Brittman aan de slag met het “no-knead bread” (geen-kneed brood) recept van bakker Jim Lahey (bekijk hier de video op YouTube). En zoals de naam al zegt hoef je er amper of zelfs helemaal niet met je vingers aan te komen! Naast dat je het deeg niet hoeft te kneden zit ‘m de mooiheid ook in de manier van bakken. Je moet het deeg namelijk in een gloeiend hete pan doen, die is voorverwarmd in de oven, en het geheel zo’n drie kwartier bakken. Daartoe moet je dus een hele hittebestendige pan hebben en daarvoor komt zo’n typische braadpan prima in aanmerking. De knop op de pannendeksel van onze pan kan 190 graden verdragen. Die heeft Niek er dus voor me af geschroefd -ik heb het gaatje opgevuld met aluminiumfolie- waardoor ik het brood op 240 graden heb gebakken.

Ingrediënten:
– 475 g normale bloem of broodmeel
– 1/4 tl gist (in het recept stond instant yeast” en via google kwam ik erachter dat dat ook wel “droge gist” is.. en ik heb zo’n vermoeden dat dat ook wel in mijn pakjes zit…)
– 1 1/4 tl zout
– 385 ml water (in de praktijk bleek dit teveel, en het was ook een veel gehoord commentaar dat het deeg te nat was. Het moet dus nét een beetje plakkerig, vlokkerig worden. Misschien 250 ml? 300 ml?)

De enigszins aparte hoeveelheden zijn te danken aan de vertaling van cups naar grammen en milliliters.

Bereidingswijze:
Doe de droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar. Giet er dan het water bij en roer de boel totdat het een plakkerig deeg is. Dek de kom af met (plastic) huishoudfolie en laat het deeg op een warme plaats 12-18 uur rijzen. Ik heb de kom tussen de tafel en de vensterbank geklemd zodat hij een stukje boven de verwarming hing. Omdat ik het deeg heel enthousiast ’s ochtends had gemaakt maar het pas de volgende ochtend wilde bakken, heeft het bij mij dus zo’n 21-22 uur gestaan. Tsja. Sommigen beweren dat langer gisten de smaak ten goede komt, anderen zeggen weer dat de textuur er dan op achteruit gaat. Ik heb er niet zoveel van gemerkt in ieder geval.

Als het deeg helemaal bubbelig is, is het goed. Bestuif een werkblad en doe het deeg erop. Bestuif ook dat, druk het deeg uit tot een A4tje en vouw het daarna als een officiële brief, of een handdoek, of hoe jij die dingen ook opvouwt, en dan nog een keertje dubbel. Bij mij lukte dat niet. Het deeg was gewoon té slap, té nat. Na afloop heb ik dus ook gegoogled en inderdaad, mensen hadden geklaagd over de hoeveelheid water. Dat moet dus minder. Enfin, bedek het deeg dan weer met de folie en laat het nog een kwartiertje rusten. Bestuif twee theedoeken met flink wat bloem. Zorg dat je genoeg bloem op het werkblad en je handen hebt om te voorkomen dat het deeg ergens aan vast plakt, en vorm er een deegbal van die je daarna op de theedoek legt (dit is goed te zien op de video op YouTube). Bedek het met de andere theedoek en laat het deeg nog 2 uur rijzen. (Dit geheel heb ik gedaan door een siliconen bakmat in te wrijven met bloem, de smurrie daar op te kiepen en nog twee uur in een mengkom op de verwarming te zetten. Heeft ook gewerkt. Stel je voor dat je die rommel van je theedoek af moet schrapen!)


Uiterst rechts: broodblubber. En dat moet je dan in een broodvorm drukken. Nou, niet dus hè?

Verwarm een half uurtje voordat het deeg klaar is de oven tot 240 graden. Zet er een pan in van gietijzer, een Pyrex schaal of een keramisch iets, zoals bijvoorbeeld een römertopf, en stook ook die goed warm. Als het deeg klaar is, bestuif de bal dan licht met bloem en knip met een keukenschaar een x in de bovenkant voor het rustieke effect. Kieper dan de bal voorzichtig in de pan, natuurlijk met de x naar boven. Doe de deksel op de pan, schuif het hele spul weer in de oven en bak het 30 minuten. Haal dan de deksel van de pan en bak het brood nog 15-30 minuten totdat het mooi bruin is. In mijn geval was het met 20 minuten prima. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt. Laat hem dan een half uurtje afkoelen.


De mooie rustieke inkepingen waren wel een beetje mislukt. Maar daar zie je toch niks van als je hem binnen een half uur op schranst…

Omdat het brood niet zo ontzettend hoog is geworden, hadden we dus een nogal plat brood. Ik heb hem in kwarten gesneden en elk kwart over horizontaal doorgesneden, waardoor we 8 grove sneden brood hadden. Het is op één stuk na tussen de middag direct opgegeten. Het vult echt flink, heeft binnenin de textuur van een oliebol en is dus alleen maar gemaakt van meel en water! Super cool toch?! Dus ga ik dit vaker doen? Als het aan mij ligt wel 🙂


En dát, nog een beetje warm, met boter en jam…

Er zijn veel mensen die met het recept aan het experimenteren zijn geslagen. Kijk voor tips, ervaringen en zulks meer hier, hier en hier (alledrie in het Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *