Erwtensoep

Ik heb gisteren een kwartiertje op natuurijs gestunteld en dat was de druppel: tijd voor erwtensoep! Het is alleen even lastig om te bepalen welk recept je moet volgen. Er zijn erwtensoeprecepten die van generatie op generatie overgaan, er zijn de makkelijke recepten, er zijn onmogelijk ongezonde recepten en dan is er natuurlijk nog altijd de snert uit blik. Mijn versie is een samenraapsel van tips van mijn moeder, restjes groente die ik nog had liggen en recepten van internet die ik als leidraad gebruik. Ik denk dat het een kwestie is van doen wat je goed dunkt, vlees gebruikt dat je lekker vindt, en er de tijd voor nemen. Kooktijden variëren ook in elk recept dus daarbij is het ook schipperen: als het er nog niet lekker genoeg uitziet, dan laat je het toch nóg een kwartiertje koken? Af en toe proeven geeft je ook wel een idee van hoe het er voor staat met de soep. Het zou natuurlijk het lekkerst zijn om er stapels aan varkenspootjes, doorregen spek en krabbetjes doorheen te mikkeren maar voor zo’n eerste poging wil ik niet het risico lopen lekker vlees te verprutsen. Momenteel staat mijn pan snert af te koelen, dus op hoop van zegen: het recept voor erwtensoep!


De erwten met het vlees in de pan – de groenten…

…ook in de pan – aardappel met doperwtjes en worst erbij…

…en laten afkoelen!

Ingrediënten:
– 350 g spliterwten (ik denk dat een heel pak van 500 g ook wel kan, maar ik heb ook nog een apart blikje doperwtjes)
– 2 liter water
– 2 preien
– 2 uien
– een winterwortel, gehalveerd en in plakjes (ik gebruik een paar gewone worteltjes)
– een aardappel in blokjes (ik gebruik een restje gekookte aardappel)
– klein blikje doperwtjes
– een knolselderij in blokjes, het loof (liefst flink wat) ook wassen en apart houden
– 2 (schouder)karbonades
– 125 g spekjes
– een rookworst (twee mag ook)
– een laurierblad
– maggi(blokjes) naar wens
– peper en zout

Bereidingswijze:
Vul een grote pan met 2 liter koud water. Spoel de spliterwten (in een zeef is het handigst) en doe ze in de pan, net als de karbonades, spekjes en het laurierblaadje. Doe er zout en peper bij en breng het geheel aan de kook. Je kunt er nu ook de bouillonblokjes aan toevoegen. Er komt schuim op het water maar dat kun je er gewoon vanaf scheppen. Laat het een half uur tot drie kwartier onder af en toe roeren koken en snijd ondertussen de groenten. Doe die er na dat half uur bij en laat het dan nog anderhalf uur zachtjes koken. De erwten zijn tegen die tijd wel gaar. Roer af en toe in de pan en let erop dat het niet aanbrandt.

Haal de karbonades uit de pan en snijd het vlees in stukjes. De botjes weggooien. Ik heb stukjes bot uit de pan moeten vissen omdat ze inmiddels al van de rest van het vlees los waren gekookt, maar na een beetje zoeken vind je het wel weer terug. De rookworst in plakjes snijden en het loof van de knolselderij ook fijn snijden. Het smaakt een beetje peterselie-achtig, geloof ik, dus dat kun je prima gebruiken. Doe het vlees en het loof in de pan Op dit punt heb ik er ook de gekookte aardappelkruim bij gedaan, die ik heb gebruikt in plaats van de rauwe aardappel. De aardappel bindt de boel een beetje. Doe er ook het blikje erwtjes bij zodat je ook daadwerkelijk kunt zien dat het erwtensoep is, want het oog wil natuurlijk ook wat. Laat het nog een kwartiertje pruttelen. Dan kun je het laurierblad eruit vissen en de erwtensoep verder op smaak brengen met peper en zout, maggi(blokjes) of wat je er ook maar door wilt doen.

Als je het dan goed wilt doen, zet je de pan met soep, ZONDER DEKSEL, in een gootsteen vol koud water om het af te laten koelen (of zet de pan op koude dagen als deze buiten neer) Af en toe een keertje roeren zodat alle soep goed af kan koelen. Naar het schijnt komt het de smaak ten goede om de soep een nacht te laten staan, eventueel in de koelkast, maar ik eet het vanavond al op! Wat je overhoudt laat zich trouwens prima invriezen. Bij de soep smaakt een plak roggebrood belegd met katenspek erg lekker. Maar dat betekent wel dat je de volgende dag op de fiets naar je werk moet natuurlijk… 😉

3 reacties op “Erwtensoep

  1. Ja ik leef nog!
    (en normaal gesproken zou ik noooooit twee keer opscheppen, dus dat was echt een goed bakkie soep :P)

  2. O, the flattery 😉

    @ Marco: ik heb 2 porties ingevroren, ik druk er wel eentje door de gleuf van de brievenbus 😉

    @ de overlevende: juich niet te vroeg want het duurt ook een weekje voordat het volledige effect merkbaar is >:) En ik kwam gisteren deel 14 van het uit elkaar gevallen karbonadebot tegen. Crunchy bits, moet je dan maar denken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *