Zuurkoolschotel met gehakt, spekjes en ananas

Mijn moeder is een absolute ster in het maken van deze schotel. Dus toen ik haar zondag belde voor instructies, wist ik al dat het resultaat vast niet zo lekker zou worden als wanneer zij het maakt. Maar dat is vast een kwestie van oefenen. Onderstaand recept is voor 2 personen, maar ik heb er nog een éénpersoons restje aan overgehouden.

Ingrediënten:
– aardappelpureeZuurkoolschotel
– pakje zuurkool
– klein pakje gehakt
– pakje spekjes
– blikje met vier ananasschijven, maar vers is misschien nog lekkerder
– paneermeel
– eventueel een beetje boter en melk voor de aardappelpuree
– peper en zout

Oven voorverwarmen op 180 graden en vet een ovenschaal in waarvan je denkt dat alles erin past. Ik nam een wat vierkante, hoge ovenschaal. Kook de zuurkool volgens de instructies op de verpakking, ga anders voor een half uur en proef het daarna, en kook de aardappels apart. Als de zuurkool klaar is, laat hem dan goed uitlekken omdat je anders uiteindelijk met één grote kleffe rommel in je ovenschaal zit opgescheept. Hetzelfde geldt voor het gehakt. Bak het rul en leg het, zo goed mogelijk uitgelekt, onderin je ovenschaal. Als er dan toch nog vocht uitkomt, dan trekt dat in ieder geval niet in een laag groente er onder! Bak de spekjes. Als de aardappels gaar zijn moet je er aardappelpuree van maken. Ook daarvoor geldt: maak wat je lekker vindt. Persoonlijk vind ik het zalig als de puree zó zacht is dat je het bijna door rietje kunt eten, Niek houdt graag iets over om op te kauwen. Ik had er maar weer even de staafmixer bijgepakt en de aardappels met een klein klontje boter en een scheutje melk tot puree gepureerd, je kunt het nog op smaak brengen met peper en zout. (Edit 24-11-2012: ik heb onlangs van mijn moeder een pureeknijper gekregen en voortaan maak ik daar de puree mee!) Schep (in mijn geval) de helft van je aardappelpuree in een laag over het bodempje gehakt, verspreid daarover de zuurkool en doe daar de spekjes bovenop. Besluit het geheel met de rest van de aardappelpuree en strooi er beetje paneermeel over. Leg daar bovenop de schijven ananas, en Bob’s your uncle/Fanny’s your aunt! Schuif de schaal voor 45 minuten de oven in, of nog iets langer, totdat de bovenkant mooi lichtbruin is. Pas op dat de ananas niet té bruin wordt, zoals op de foto, hoewel de ananas met een beetje zwarte peper erg lekker smaakt 😉

1 reactie op “Zuurkoolschotel met gehakt, spekjes en ananas

  1. Ik kook de zuurkool in het sap uit het annanasblik.Vervolgens bedek ik de bodem met het gehakt en de spekjes door elkaar geroerd. daarop de zuurkool, dan de aardappelpuree en lest best de anannas.
    Je kunt dit recept ook heel goed makenmet appelsap en schijfjes appel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *