Duralex glazen – tijdloos

Duralex glazen. De kans is klein dat je ze niet kent, want wie heeft er niet wijn uit gedronken, jus d’orange in geschonken bij het zondagsontbijt of gewoon limonade in aangemaakt? Als je ze niet kent, zul je ze dan toch in ieder geval vanaf een plaatje herkennen, denk ik. Op mijn stage drink ik er steevast koffie uit. En als ik het goed heb, hebben mijn ouders ook nog een paar van die typische glazen in de kast die al zolang ik me kan herinneren goed zijn om vanalles in te schenken. Of eieren in te breken. Alleen de krassen verraden dat ze al jaren meegaan. En vanochtend werd ik ineens nieuwsgierig. Wat voor bedrijf is dat Duralex eigenlijk?

Eerst de roerige geschiedenis. Duralex werd opgericht in 1927 en het kwam in handen van ene Coty. Daarna werd het opgekocht door glasgigant Saint Gobain, daarna nog een keertje door Danone en in 1997 werden de twee glasfabrieken uiteindelijk overgekocht door het Italiaanse bedrijf Bormioli Rocco. Het liep niet al te best waardoor in 2003 Bormioli Rocco één van de twee fabrieken wilde sluiten. Dat leverde natuurlijk protesten op en vervolgens kocht een volgende de beide fabrieken op in de hoop er weer wat van te maken. The show must go on! moeten ze hebben gedacht.

Niet veel later ging het toch weer bergafwaarts met de glazen. Nu wilden zelfs de aandeelhouders eigenlijk toch weer van één van de fabrieken af. In juni 2005 kwam het bedrijf voor een half jaar onder toezicht te staan. Toen ze in september dat jaar de voortgang bespraken, was daar de Turkse zakenman Solmaz die er wel heil in zag om flink wat geld te investeren om de zaak weer levensvatbaar te maken. Turkse theeglazen misschien..? Het idee was om in 2006 te beginnen door er 100.000 euro in te stoppen. De rechtbank keurde het plan goed maar de fabriek in Rive-de-Gier wordt uiteindelijk alsnog gesloten, 103 banen geschrapt.

Anno 2007 kwam de directie met een tweejaren plan op de proppen: voor het luttele bedrag van 14 miljoen zou de overgebleven fabriek in La Chapelle-Saint-Mesmin worden gemoderniseerd met een nieuwe glasoven, nieuwe metaalgieterij en andere nieuwe machines. Dat kon de productie met 20% vergroten! En daarn-… o, wacht.

Het is inmiddels 2008. In juli van dit jaar blijkt het schip Duralex wederom te zinken. Vanaf het moment dat de aandeelhouders er in 2005 geen heil meer in zagen, zijn de financiële problemen eigenlijk niet weg geweest, zo blijkt, en sluiting voor de laatste fabriek dreigt. Maar ook nu weer is er een koper, deze keer in de vorm van vier geïnteresseerden waaronder de Frans-Britse Antoine Ioannidès, die met een investering van 4 miljoen het bedrijf weer op weg wil helpen. “Vooruit maar,” zegt het gerechtshof, “daarmee kunnen 200 van de 240 banen worden behouden dus dat is zo verkeerd nog niet.” Het viertal wil Duralex opfrissen met kleurtjes en nieuwe ontwerpen om het merk weer een beetje op de kaart te zetten.

Duralex is bekend van allerlei glazen producten, dus ook tafels, maar misschien vooral van glazen. Wat maakt die glazen nou zo bijzonder? Ze worden gemaakt door middel van een speciaal proces waarbij het glas eerst tot zo’n 600 graden wordt verhit en daarna heel snel weer wordt gekoeld: thermal shock. Dat geeft het glas z’n (kennelijk) karakteristieke hardheid en duurzaamheid. Ideaal dus voor op terrasjes. Daar zie je namelijk veel zogeheten Picardie-glazen voor wijn of koffie worden gebruikt.

6 reacties op “Duralex glazen – tijdloos

 1. …..en stel dat ik nou 5 glazen Picardie Marine zou willen bestellen. Hoe pak ik dat dan aan?
  Ben benieuwd.
  Groet,
  Marieke

 2. Hai Marieke,

  Via http://www.le-tom.com zijn er Picardie Marine glazen te bestellen, maar deze is momenteel uitverkocht (“this item will be back in stock in the next few days”). De verzendprijs voor de kleurloze versie ligt voor 6 stuks op 10,95 GBP.

  Wat je beter kunt doen is 0,75 euro per glas betalen via de groothandel. Ik weet alleen niet wat de minimum afname is. En daarvoor moet je misschien wel een handige tussenpersoon regelen, maar het scheelt je dus wel in de portemonnee 😉

  Succes!

 3. Welke groothandels verkopen het hele arsortiment?
  Ik struin al jaren koninginnedag af in de hoop
  – gigogne glazen (vooral de kleinere) (zonder oor),
  – unie glazen (vooral de grotere) of
  – lys schalen (zonder verdikte rand)
  tegen te komen.

 4. Beste Mio,

  Je moet even kijken of je het zelf kunt bestellen of dat je het via een cafe in de buurt regelt, maar ik geloof dat de door jou genoemde glazen verkrijgbaar zijn via http://www.horeca-groothandel.com en via bovengenoemde site le-tom.com hoewel ze op die laatste momenteel “unavailable” zijn. Ook op amazon.com is een deel van het assortiment te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *